x
SEIKO (klik hier om te lezen) - Het Juweliershuis IJsselstein

Eerste zakhorloge, 1895

Laurel, Seiko’s eerste polshorloge 1913

Seiko (toen nog Seikosha) fabriek in 1920, verwoest in 1923.

SEIKO heeft de wereld van horloges ingrijpend veranderd dankzij hun innovatieve producten. Het is eigenlijk ongelofelijk wat ze tegenwoordig  aan techniek in een polshorloge kunnen stoppen. En het begon allemaal met een Japanse jongeman, passie en doorzettingsvermogen.

Op de leeftijd van 21 opende Kintaro Hattori in 1881 in het centrum van Tokyo een winkel waar klokken werden gerepareerd. Na een bescheiden begin groeide de zaak binnen een paar jaar uit tot een toonaangevende fabriek waar ook klokken werden geproduceerd. De snelle groei stelde hoge eisen aan Kintaro’s vakmanschap en energie. Maar het bracht hem ook de visie dat zijn bedrijf en producten “Always one step ahead of the rest” moesten zijn.

Momenteel wordt Seiko geleid door de achterkleinzoon van Kintaro. Maar zijn visie is nog steeds het leidende devies voor ’s werelds innovatiefste horlogemaker

Tegenslag: De groei van het bedrijf kwam tot een abrupt einde tijdens de Grote Kanto aardbeving in 1923, waarbij de kantoren en fabrieken van Seikosha volledig verwoest werden. Circa 1500 horloges en klokken werden door de brand na de aardbeving verteerd. Zodra Kintaro nieuwe – tijdelijke – voorzieningen had laten neerzetten, plaatste hij een advertentie waarin hij toezegde alle verwoeste uurwerken te zullen vervangen. Het was een daad van onverhulde edelmoedigheid waarmee het bedrijf de harten van het publiek won.

Opvallend genoeg wist Kintaro binnen een jaar na de ramp een nieuw horloge te produceren. Waarbij hij gebruik maakte van een prototype dat op miraculeuze wijze de ramp had overleefd. Omdat hij wellicht besefte – zeker weten doen we het niet – dat dit volledig nieuwe horloge het boegbeeld was van een nieuwe start van het bedrijf, gaf hij het de naam Seiko. Het was de allereerste keer dat deze naam werd gebruikt.

 

Hoogst mogelijke precisie. Seiko was sinds 1950 bezig geweest met het ontwikkelen van quartz gestuurde uurwerken.  Waarbij in 1958 een cruciale doorbraak werd gerealiseerd met de ontwikkeling van een quartz klok voor de Japanse omroep. Echter, er moest nog veel gebeuren voor er een rendabel quartz polshorloge zou kunnen worden geproduceerd. Daarvoor waren baanbrekende ontwikkelingen nodig op het gebied van elektrische-, elektronische- en microtechnieken. Op 25 december 1969 was het zo ver. Seiko toonde de wereld het eerste quartz polshorloge: de Astron Quartz. Een horloge dat een nieuwe industriestandaard in de horlogewereld neerzette. Nadat Seiko enkele jaren later de patenten vrijgaf, nam vrijwel iedere horlogefabrikant de door Seiko gecreëerde technologie over. Overigens bracht deze uitvinding vooral de Zwitserse horlogefabrikanten in grote problemen doordat Seiko een enorm marktaandeel wist te veroveren. Hierdoor ontstond de Swatch Group die -gelukkig- de Zwitserse horloge manufacturen voor ondergang wist te behoeden. Tegenwoordig zouden we zo’n grote verandering in een bestaande markt een “game changer” noemen.

Sindsdien de uitvinding van het Quartz uurwerk vervult Seiko een leidende rol op het gebied van elektronische en mechanische horloges. Waarbij er door de jaren heen een continue stroom van innovatieve, duurzame en bruikbare horloges werd gelanceerd. Waaronder Kinetic in 1988 en de Spring Drive in 1999.

Seiko’s recentste – in 2012 – geïntroduceerde innovatie is de prachtige Seiko Astron GPS Solar. Een volledig autonome horlogetechnologie die de grenzen opnieuw wist te verleggen.  Hiermee bewijst de familie Hattori dat Seiko ook na 131 jaar nog altijd een zeer relevant bedrijf is. Het Astron GPS-horloge kan dankzij ultra-efficiënte energiemanagement volledig op de energie van licht draaien en overal ter wereld exact de juiste tijd weergeven. En dat met één simpele druk op de knop.

Het Juweliershuis IJsselstein voert het merk Seiko al een behoorlijke tijd en zoals u hierboven hebt kunnen lezen, niet zonder reden. Iedereen die een kwalitatief hoogstaand horloge wil hebben tegen een uiterst redelijke prijs vindt in Seiko de perfecte match.